Paushuize Utrecht

Paushuize is gebouwd aan het begin van de zestiende eeuw. Het is een belangrijk monumentaal pand in de stad Utrecht. Paushuize heeft zijn naam te danken aan paus Adrianus VI. Hij was paus van 9 januari 1522 tot aan zijn dood. Na zijn dood waren er ruim 450 jaar alleen maar pausen met een Italiaanse afkomst tot in 1978 Johannes Paulus II werd gekozen.

Adriaan Floriszoon Boeyens groeide op aan de Oudegracht en was zoon van een scheepstimmerman. Na de plotselinge dood van Paus Leo X koos de Rooms Katholieke Kerk tijdens het conclaaf hem tot nieuwe paus. Paus Adrianus woonde op dat moment in Spanje en was niet bij het conclaaf aanwezig. Het eerste bericht van zijn verkiezing op 9 januari ontving hij op 22 januari 1522. Hij vond het zeer ongeloofwaardig. Pas nadat hij de officiële documenten zag die dagen later arriveerden door het slechte weer, moest hij zijn twijfels laten varen. Uit een brief die hij in die periode schreef, bleek dat hij de functie van paus en de verantwoordelijkheid die dat met zich meebracht echter nooit geambieerd heeft.

Paus Adrianus VI was de eerste en enige Nederlandse paus en stierf op 64 jarige leeftijd. Hij hoopte ooit weer terug te keren naar Utrecht. Het huis in Utrecht dat hij in 1517 had gekocht en grondig had laten verbouwen, heeft hij echter nooit gezien. Tegenwoordig wordt Paushuize gebruikt als representatieve ruimte voor de commissaris van de Koning en het provinciebestuur. In 1985 heeft paus Johannes Paulus II een bezoek gebracht aan Paushuize.

Meer informatie:
www.paushuize.nl

Hoe werk het?

Wil je nog meer gratis routes ontvangen?

Je gegevens zijn veilig. Ik zal ze nooit aan derden verstrekken.