Domtoren en Domkerk Utrecht

Dom Domkerk Domplein Utrecht

De Dom van Utrecht is de trots van de stad. Met 465 treden en ruim 112 meter hoog is het de hoogste kerktoren van Nederland. In opzet was de Domtoren mogelijk de grootste kerktoren die tot dan toe in Europa gebouwd was. De Dom is gebouwd op het terrein van het voormalige Romeinse castellum Traiectum. Mogelijk stond er in de Romeinse tijd een tempeltje. De kerk werd vanaf 1254 gebouwd als kathedraal van het Rooms-Katholieke bisdom Utrecht en gewijd aan Sint Maarten. Van de kerk bestaat tegenwoordig alleen nog het koor, het dwarsschip en de toren. De Dom is ondanks het ontbrekende schip een belangrijk gotisch monument in Nederland.

In 1517 werd het werk aan de bouw van de Dom gestaakt omdat geldstromen opdroogden. Toen de bouw tot stilstand kwam, waren het schip en het dwarsschip nog niet in steen overwelfd maar slechts afgedekt met een houten plafond. In 1674 raast er echter een verwoestende tornado over Utrecht en het middenschip van de kerk stort in. De kerk en toren raken voorgoed van elkaar gescheiden. De resten van het ingestorte middenschip worden opgeruimd en het huidige Domplein ontstaat. Op het Domplein kun je aan de hand van de betegeling nog de omvang van de originele kerk zien.

De Dom is tegenwoordig in gebruik bij de Protestantse Kerk. Behalve voor kerkelijke activiteiten wordt de Domkerk gebruikt voor verschillende niet-kerkelijke evenementen zoals de opening van het academisch jaar van de Universiteit Utrecht.

Hoe werk het?

Wil je nog meer gratis routes ontvangen?

Je gegevens zijn veilig. Ik zal ze nooit aan derden verstrekken.