Bartholomeus Gasthuis Utrecht

Het Bartholomeus Gasthuis is gesticht in 1367 door een onbekende Utrechtse burger als gasthuis voor pelgrims en dakloze armen. Het gasthuis was gewijd aan St. Appollania. In 1378 neemt Willem van Abcoude het gasthuis over. Hij sticht in 1407 een bestuur, de broederschap. Zij zijn verantwoordelijk voor het bestuur en de inkomsten van het gasthuis.

In 1632 wordt de Regentenzaal gebouwd en besluiten de regenten tot aankoop van wandtapijten. Deze wandtapijten of gobelins worden als een uniek stuk Nederlandse tapijtweverkunst beschouwd en zijn aangemerkt als Nederlands cultureel erfgoed.

De klok van het Bartholomeus Gasthuis is de op één na oudste klok van Utrecht. De oudste klok hangt in de Pieterskerk. Dagelijks wordt om 12.00 uur deze klok geluid door vrijwilligers van het Utrechts klokkenluidersgilde.

In 2017 bestaat het Gasthuis 650 jaar en is het in gebruik als verpleeg- en verzorgingshuis. Om aan de eisen van de modern te tijd te voldoen is het gasthuis in 2012 ingrijpend verbouwd en gerenoveerd. 

Meer informatie:
www.bartholomeusgasthuis.nl

Hoe werk het?

Wil je nog meer gratis routes ontvangen?

Je gegevens zijn veilig. Ik zal ze nooit aan derden verstrekken.